Saturday, June 26, 2010

Rasa Annoying Tak?

Korang selalu tak surf youtube, then tgk video klip Siti Nurhaliza, Jaclyn Victor, Misha Omar, habis-habis Siti Sarah pun, mesti ada komen yang annoying or should we say Pinnoying dari rakyat2 Filipina? Aku selalu tgk dorang comparekan artis dorang dengan artis2 dari negara kita. Siti la paling dasyat kene compare, kutuk bagai.

Dia tak tahu ke, tu Siti tu, Datuk Siti Nurhaliza tu, penah dapat nama kat Jepun tau. Sebab album dia mesti ada keluaran di Jepun, kalau tak caya, try google, then ada album dia dengan tajuk bahasa jepun. Semua album okay.

Geram sangat sebab orang dia akan menyemak dekat semua video klip artis kita. Dah macam 99.9% video klip lagu kita mesti ada orang dia yang dok puji Regine Velasquez la, Charice la. Okay, aku pun admire artis dorang sebab suara sedap. Tapi selalunya pun dok nyanyi lagu orang lain. Takde identiti sendiri.

Okay, aku obses sebenarnya dengan Filipina. So aku tanak la marah sangat. Sebab aku pun suka gila kat 'Pangako Sayo', 'Mula Sa Puso' semua tuh. Kadang2, aku siap google dictionary lagi nak speaking2 pinoy. Haha, cuma. Ya, geram dekat pengkomen2 kat youtube tu. Sampai hati diorang buat camni kat artis2 kita.


Ni lah budak yang dorang dok banggakan tuh. Charice. Okaylah. Suara memang mantap. Untung sebab dapat gi interview dalam Oprah lagi. Celine Dion siap duet dengan dia okay. Serius bangga. Tapi peminat2 dia yang dari negara dia ni, sangat2 annoying. Sampai siap comparekan dia dengan our Siti, and semua2 lah.

Im not being racist over here. I just speaking out the truth. Cuba la try sendiri cari kat Youtube. Mesti ada komen Pinoy yang buat korang tak senang duduk. Lagi2 kalau yang kene kutuk tu idola korang.

Aku bukan nak tunjuk best atau ape ar, tapi diorang tak tahu ke yang Malaysia pun ada our own proudest? Rasanya korang semua dah tahu kan?


Ha, ni Dato' Jimmy Choo. Tukang buat kasut okay. Sangat2 terkenal. Kasut yang dibuat sering mendapat tempat di bibir artis2 antarabangsa. Ada tak bila kat red carpet orang cakap nama kau? Ni best, asal kat red carpet je nanti bila Giuliana tanya Gwyn "Your shoes?", then Gwyn cakap "Amazing isnt it? Its Jimmy Choo". Haaa. Sentap tak all the pinoys?


Ni pulak Dato' Michelle Yeoh. Hah, filem dah beratus dozen dah dekat US. Best giler. Tapi bagus, down to earth je dia ni. Ingat asal usul. Dia berasal dari Perak kalau tak silap. Aku tak pernah nampak orang pinoy kat Oscar. Oops.


Ini Chef Wan. Kalau kat Italy, nama dia ni dah femes sangat kat bibir2 tukang masak kat sana. Yang penting, siap masak 'Masak Lemak Cili Padi' kat negara orang. Pendek kata ke seluruh dunia dia ni dah nak travel. And i dont know if its rumor or what, but ive heard he's been invited to Oprah. Cuma tak tahu je bila. Well, Chef Wan kita ni kan memang perendah diri. Bangga tau.


Tak dapat duet dengan Celine Dion, tapi dapat buat single dengan Colby O'Donis. Tak ke bangga tu Mizz Nina. At least, dah popular dah lagu tu. "from ke-kuala lumpur".


Ha, ni pernah mendapat sentuhan lagu oleh Daniel Beddingfield lagi. Shayna Zaid, seorang penyanyi Jazz dekat New York. Popular okay dia ni kat New York.




Pucuk pangkal, Malaysia pun tak kurang hebatnya kalau nak dibandingkan dengan artis2 luar negara. Sebab, kita pun punya artis2 yang berkualiti lima bintang. Ape, ingat KLMU je melahirkan graduan bertaraf lima bintang? Hahaha. Aku pun bangga dengan apa yang kita ada. At least, multiple talents telah dibawa oleh rakyat Malaysia ke peringkat antarabangsa. Seluruh dunia dah pernah kenal our legend, Mokhtar Dahari. Dulu P.Ramlee dan Saloma pun dah pernah perform kat Tokyo, Japan. Our own Siti Nurhaliza, bukan main lagi memonopoli Indonesia. Diorang semua suka Siti. Jaclyn Victor tu, penah duet dengan Peobo Bryson okay (sila youtube). Our chefs, Chef Wan, Chef Zam, Chef Ismail. Our Shiekh Muzapphar (sori kalau salah eja), our first Astronaut. Siap sembahyang kat dalam roket. Sejuk perut mak pregnant. Raihan tu, menyebarkan dakwah dengan nasyid2 dan lagu ke seluruh negara. Africa dan kenal sangat dengan Raihan tuh. Chenelle tu, tu budak Malaysia tu. Guy Sebastian tu, ha. Asal Malaysia tuh.

Hah, malas je nak cakap. Kang cakap banyak kang, pinoy2 ni semua kecik ati. Ape2 pun, kita ni duduk kat atas bumi yang sama. Buat apa nak perang2 kan. Tak elok. Huh, aku harap orang yang selalu mengutuk Malaysia akan sedar bahawa satu hari nanti, Malaysia ni elok je harmoninya. Takde nak bangga2 sangat dengan apa yang di capai. Selalu berpijak di bumi yang nyata.

Dear Pinoys, you dont have to be so rude while commenting Malaysian's singer/artists/multitalented people. As i am proud of what you had there from your country. As i adore your songbird Regine, Sharon Cuneta, even Jerricho Rosales. I am still proud of all of them as they are gifted with their special talent. And i am also so so so proud of my Malaysian's multitalented people. As we are in the same continent, in the same land (yah, near to Sabah what). So, why are we fighting for. We must appreciate each other as the earth is dying. And i hope, one day, someday, we will have a good relationship between two countries.




Gah, tetiba aku macam nak jadi baik kan? Hahaha. Ok. Bye.